tenis stołowy - Reymontsport

REYMONTSPORT.PL
Przejdź do treści

tenis stołowy

Strefa wiedzy
Szkolne sporty: gramy w ping-ponga

Tenis stołowy (ping-pong) jest bardzo popularny w naszej szkole.  Każda klasa, która odwiedza siłownię ma możliwość skorzystania także ze sprzętu do ping-ponga. Zaciętym pojedynkom towarzyszy dużo śmiechu, gdy celuloidowa piłeczka fruwa czasem zupełnie niezależnie od intencji graczy.  Warto przy tej okazji przypomnieć zasady tenisa stołowego. Nie są one skomplikowane, ale o paru rzeczach warto pamiętać, aby gra przebiegała bez sporów i zgodnie z przepisami.
1. STÓŁ I SIATKA
  • Stół do gry powinien mieć wymiary 2,74 x 1,525 metra. Jego wysokość wynosi 0,76 m.
  • Stół powinien być pomalowany na zielono, niebiesko lub czarno.
  • Na krawędziach stołu powinny znajdować się białe paski o szerokości 20 mm, pasek przedzielający pola stołu jest dużo węższy (3 mm)Przez środek stołu przebiega siatka wysoka na 15,25 cm.
2. ZAGRYWKA
  • Zagrywkę wykonuje się uderzając rakietką piłeczkę podrzuconą pionowo w górę z otwartej dłoni na wysokość przynajmniej 16 cm.
  • Piłeczki przy zagrywce nie wolno uderzyć nad powierzchnią stołu. To częsty błąd wśród uczniów
  • Przy zagrywce piłeczka musi odbić się o stół dwukrotnie: najpierw na własnej połowie, następnie na połowie przeciwnika
  • Piłeczka przy zagrywce nie może dotknąć siatki(net). Taką zagrywkę powtarza się, o ile piłeczka spadła na stół po stronie przeciwnika. Jeżeli zatrzymała się na własnej połowie lub spadła poza polem gry nie dotykając stołu po stronie przeciwnika - traci się punkt
  • Zawodnicy wykonują na przemian po dwie zagrywki. Przy wyniku 10:10 tylko po jednej zagrywce, aż do momentu,gdy jeden z zawodników uzyska dwa punkty przewagi.
3. GRA
  • Zazwyczaj gramy do dwóch wygranych setów. Obecnie jednak na turniejach wyższej rangi gra się do 3 lub nawet 4 wygranych setów
  • Set trwa do zdobycia przez jednego z graczy 11 punktów, o ile uzyskał on przewagę dwóch punktów np. 11:9. Gdy różnica jest mniejsza, gra się do momentu, w którym osiągnie ona wymagane dwa punkty np.16:14
  • Piłeczka uderzona przez zawodnika musi przeleciec ponad siatką i opaść na pole przeciwnika odbijając się tylko jeden raz w jego obrębie. Jeżeli uderzymy ponad stołem piłeczkę "z powietrza" zanim opadnie ona na stół, tracimy punkt.
  • W trakcie gry gracz nie może poruszyć pola gry, dotknąć stołu wolną ręką ani żadną częścią ciała a tym bardziej oprzeć się o stół!
  • Dopuszcza się warunkowo przypadkowe uderzenie piłeczki dłonią trzymającą rakietkę do nadgarstka włącznie.
4. ZDOBYWANIE PUNKTÓW
  • Wymiana kończy się, kiedy któryś z graczy popełnia błąd, co oznacza przyznanie punktu przeciwnikowi. Przez błąd w tenisie stołowym rozumiemy sytuacje w której:
  • w ogóle nie odbijamy piłki po poprawnym serwie/uderzeniu rywala,
  • odbijamy ją tak, że dwa razy odbija się na naszej stronie,
  • odbijamy uderzenie przeciwnika prosto z powietrza
  • odbijamy pikę tak, że spada poza powierzchnię stołu, nie dotykając go uprzednio
  • gdy popełniamy błąd przy zagrywce również tracimy punkt.

Wskazówka od serca dla uczniów:
Każdy rodzaj uderzenia piłeczki rakietką jest dobry, jeżeli osiągamy zamierzony skutek zgodnie z przepisami. Zatem nie wściekamy się, nie obrażamy i nie rzucamy rakietką, gdy nasz przeciwnik prezentuje wyższy poziom gry i potrafi podkręcać lub zaatakuje dynamiczniej. Grając częściej i podpatrując lepszych graczy podnosimy swoje umiejętności, zatem nie unikamy konfrontacji tylko pracujemy nad własnymi umiejętnościam. Podobnie jak w każdej dyscyplinie, tylko przez ćwiczenia dochodzimy do mistrzostwa:-) Gra staje się prawdziwą przyjemnością, gdy opanowujemy jej technikę w stopniu pozwalającym na cały wachlarz zagrań i spryt taktyczny. Życzę Wam czerpania ogromnej radości z każdej gry. (PM)

Piramida żywieniowa

Powiedzenie:  "w zdrowym ciele - zdrowy duch" jest tak trafne, ze właściwie tym jednym zdaniem można by podsumować całą sprawę. Przeciętny Polak zapytany o przepis na zdrowy styl życia odpowiada bez trudu, że warunkują go: właściwa dieta oraz aktywność ruchowa. Jeżeli dodamy do tego umiejętność radzenia sobie ze stresem, unikanie szkodliwych nałogów oraz umiejętność efektywnego wypoczynku to uzyskamy przepis na zdrowego, uśmiechniętego Polaka. Ba! Jeżeli to takie proste, to dlaczego 60% naszego społeczeństwa nie robi nic, aby być takim wzorem dla siebie? Otyłość, choroby układu krążenia, brak odporności na stres zwany "cichym zabójcą", choroby układu ruchu, nałogi prowadzące do wielu chorób, w tym nowotworów - to niechlubne powody, dla których warto zadbać o siebie.  Zatem jak postępować, aby zamiast być częścią smutnych statystyk cieszyć się zdrowiem, dobrą kondycją i pogodą ducha?

Właściwa dieta



Jesteś tym, co zjesz. To oczywiste stwierdzenie oddaje całą filozofię zdrowego żywienia. Piramida żywieniowa ukazuje, które produkty i w jakich proporcjach należy uwzględniać w jadłospisie. Natura wyposażyła nas w przewód pokarmowy roślinożerców, dlatego najważniejszą częścią naszej diety powinny być produkty pochodzenia roślinnego uzupełnione o pokarm pochodzenia zwierzęcego. U podstawy piramidy żywieniowej leżą produkty na bazie pełnego ziarna zbóż(w tym kasze, ryż, pieczywo razowe). Są one źródłem węglowodanów -  niezbędnego źródła energii dla naszego organizmu. W tej samej grupie produktów znajdujemy oleje pochodzenia roślinnego zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe. Ważne jest, aby spożywać różne gatunki pieczywa ciemnego, zarówno z ziarna nieoczyszczonego

jak i oczyszczonego, aby unikać problemów trawiennych. Pamiętać należy, że nawet oleje roślinne użyte do smażenia i pieczenia podgrzewane przez dłuższy czas do wysokiej temperatury przekształcają się w szkodliwe dla zdrowia tzw. tłuszcze trans (duże ich ilości stwierdza się np. we frytkach i pączkach). Najkorzystniejsze są dla zdrowia na zimno tłoczone oliwy dodawane do surówek, sałatek np. oliwa z oliwek.  W diecie powinna znaleźć się duża ilość warzyw i owoców, co istotne jest zwłaszcza zimą, gdy grozi nam awitaminoza. Błonnik zawarty w wielu roślinach działa oczyszczająco na przewód pokarmowy i reguluje przemianę materii pomagając m.in. wchłaniać sole mineralne. Można go także kupić w formie sproszkowanej, ale w naturalnej postaci smakuje zdecydowanie lepiej:)
Cukry proste zawarte w owocach np. fruktoza są o niebo zdrowsze od wszechobecnej w przemyśle spożywczym sacharozy - cukru złożonego (otyłość, cukrzyca, choroba wieńcowa). Największe ilości węglowodanów dostarczają głównie czereśnie, wiśnie, morele, jabłka, gruszki, winogrona. Wspomnieć należy też o zaletach roślin strączkowych(np. fasola, groch, soja, cieciorka). Białko zawarte w roślinach strączkowych jest dobrym zamiennikiem białka mięsa (głównie soja), zawierają one także dużo soli mineralnych i wspomnianego już błonnika. Nie należy się nimi jednak przejadać regularnie, gdyż mogą upośledzać pracę tarczycy. O zaletach mięsa ryb wiadomo wiele: są bogate w białko, witaminy A, B, D, kwasy omega-3. Najzdrowsze jest mięso "dzikich" tłustych ryb morskich: makreli, łososia, halibuta, szprotek. Nie zalecana jest np. z kolei azjatycka panga, gdyż zawiera dużo toksyn i antybiotyków wchłoniętych wskutek sztucznej hodowli.
Drób (kurczak, indyk) jako tzw. białe mięso powinno być podstawowym daniem osób dbających o linię. Może być bez obaw spożywane kilka razy w tygodniu. Produkty mleczne bogate są w dobrze przyswajany (wbrew niektórym opiniom) cukier-laktozę, niezbędne nam białko i wapń. Najkorzystniej spożywać je w postaci ukwaszonej jako jogurt, kefir, sery (szczególnie osoby z niską tolerancją laktozy i osoby starsze).  Zwróćmy uwagę, gdzie znajdują się słodycze i mięso czerwone - na samym szczycie piramidy. Mięso czerwone jest źródłem żelaza białka oraz soli mineralnych, ale zbyt tłuste i źle przyrządzane powoduje wzrost poziomu tzw. złego cholesterolu odpowiedzialnego za miażdżycę naczyń krwionośnych.
Generalnie najzdrowiej spożywać w ograniczonej ilości (kilka razy w miesiącu) chudą wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę. Najzdrowiej jest przygotowywać je  formie duszonej, bez obsmażania i pieczenia we własnym tłuszczu. A słodycze? Są potrzebne? Wiemy, że pokusa zjedzenia smakowitego ciastka bywa ogromna. Słodycze zawierają cukier w postaci sacharozy lub glukozy. W ograniczonej ilości jest on potrzebny, gdyż dostarcza aktywnemu organizmowi szybkiej energii, którą można spożytkować w krótkim czasie. Są to jednak tzw. puste kalorie, których nadmiaru organizm nie wykorzysta z pewnością jako pożytecznego budulca. Cukier spożywany w nadmiarze przynosi więcej szkód niż pożytku. Może prowadzić do otyłości, cukrzycy, próchnicy, zakwaszenia krwi, miażdżycy! Badania dowodzą, że komórki rakowe są "smakoszami" cukrów, natomiast pozbawione ich są niejako osłabiane i hamowany jest ich rozwój. Natomiast zastąpienie cukru słodzikami typu aspartam wcale nie jest zdrowsze, a w przypadku dzieci jest wręcz niedozwolone.

J
eszcze słowo o soli. Obecnie ogromna ilość produktów jest już solona w procesie produkcji, więc przyjmujemy ją w takiej ilości, że dosalanie potraw staje się zbędne. Nadmierne spożycie soli powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co w efekcie sprzyja nadciśnienieniu tętniczemu. Niemniej stwierdzono, że ograniczenie spożywania soli przez osoby zdrowe nie przynosi żadnej zauważalnej korzyści, ma za to znaczenie u osób z nadciśnieniem tętniczym. Co ciekawe, badania wykazały, że sól w organizmie stanowił czynnik zmniejszający stres! Czasy się zmnieniają, zmieniają się także poglądy na kwestię zdrowia.

Podsumowując - dieta powinna być urozmaicona, uwzględniać nasz stan zdrowia, wiek i aktywność. Inaczej wygląda zapotrzebowanie energetyczne i posiłek osoby aktywnej ruchowo, a inaczej pracownika biurowego, czy osoby starszej. Pamiętajmy też, że nawet w spożywaniu najzdrowszych produktów zachować należy pewne zasady i umiar, aby nie stały się...szkodliwe.

A co z najniższym poziomem piramidy, na którym opiera się cała konstrukcja piramidy? Celowo zostawiłem go na koniec. Jest to cios w błędne przekonanie wielu osób, że dieta żywieniowa jest jedyną i skuteczną metodą, która cudownie i bez wysiłku fizycznego uleczy je ze zbędnych kilogramów i pozwoli zachować zdrowie. Jest to:

Aktywność fizyczna


Bez niej najlepsze diety i faszerowanie się tabletkami na odchudzanie będą tylko błądzeniem we mgle w nadziei na cud.
Tylko ruch jest w stanie utrzymać nasz metabolizm na właściwym poziomie. Zalet ruchu nie da się przecenić, dlatego nie ma żadnego wytłumaczenia dla dzieci czy też dorosłych, którzy popełniają błąd zaniechania w tej kwestii. Właściwie dobrana forma aktywności pozwala nie tylko zapobiegać,  ale wręcz leczyć wiele schorzeń nękajacych współczesnego Homo Sapiens.
Wystarczyła minuta zastanowienia, abym wymienił te oto zalety aktywności fizycznej:

  • pozwala zachować sprawność fizyczną w każdym wieku

  • obniża wiek biologiczny naszego organizmu (np. mam metrykalnie 50 lat, a moje ciało biologicznie 40)

  • ułatwia zachowanie właściwej wagi, wpomaga odchudzanie

  • utrzymuje układ ruchu we właściwej formie zapobiegając problemom lokomocyjnym

  • zapobiega chorobom układu krążenia i oddechowego

  • zapobiega uleganiu nałogom, pozwala je zwalczać

  • poprawia i przyspiesza metabolizm

  • poprawia wydolność, wytrzymałość, odporność na zmęczenie

  • pomaga zwalczać stres i jego skutki

  • wspomaga pracę mózgu przez zwiększone ukrwienie i dotlenienie

  • jest doskonałą i zdrową formą spędzania czasu wolnego

  • ułatwia relacje międzyludzkie

  • poprawia ogólne samopoczucie, pobudza do działania

  • pozwala utrzymać pogodę ducha

  • wyrabia systematyczność i inne pozytywne cechy charakteru

  • jest najbardziej naturalną formą funkcjonowania człowieka od zarania jego historii

. Należy tylko dobrać najodpowiedniejszą, najzdrowszą dla siebie formę i jej intensywność. Nie trzeba wcale rzucać się w reżim treningu wyczynowego i robić z mieszkania wioski olimpijskiej. Najważniejsze jest, aby znaleźć czas, wyrobić w sobie systematyczność i świadomość, po co ćwiczymy i jak ogromne korzyści z tego wynosimy. W chwili obecnej przestaje być wstydliwe bieganie i ćwiczenia na wolnym powietrzu. Ogromną popularność zyskała jazda na rowerze i Nordic-walking. zapraszają nas siłownie, kluby fitness i pływalnie. Nawet codzienny półgodzinny spacer szybkim krokiem ma doskonały wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Wystarczy chcieć i zrobić ten pierwszy krok nie oglądając się na lodówkę i wygodny fotel. Z pewnością będziemy sobie za jakiś czas głęboko wdzięczni, nie tylko stojąc na wadze, ale ciesząc się dobrą kondycją i zdrowiem:).



Wróć do spisu treści